Dufte og natur der aktiverer heling

Dufte har en fantastisk indvirkning på hjernen, både i forhold til heling og til aktivering. Dufte stimulerer lugtreceptorerne i næsen, som derefter sender meddelelser via nervesystemet til det limbiske system - den del af hjernen, der styrer dine følelser.

Æteriske olier forener det fysiologiske, det psykologiske og det spirituelle, og hvis naturen ikke lige er tilgængelig, så er naturlige dufte med enzymer, duftsporer, sammensatte naturlige  aromaer det tætteste på du kan komme. Dufte arbejder særlig effektivt i åndedrætssystemet. Her er deres unikke egenskaber særligt gode til at bevare sundheden i bihuler og bryst men også god til at hjælpe med at lindre infektioner og allergier. De naturlige digte er også antiflammatoriske, og kan dræbe bakterier i luften, nøjagtig som duftene i naturen.

I din næse findes der omkring 40 millioner olfaktoriske neuron receptorer, som sender duft information videre til din lugtekolbe. Lugtekolben er bindeleddet mellem næse og hjerne, og hjælper dig med at skelne mellem de mange forskellige dufte, du oplever dagligt. kan også anvendes til at stimulere det limbiske system. I det limbiske system sidder lugtesansen og det er det system i hjernen, som blandt andet styrer vores følelser og forskellige kropsfunktioner. Gennem lugtesansen kan de dybe sider af psyken påvirkes af de æteriske olier, og de kan derfor hjælpe med at få krop og hjerne til at slappe bedre af.


Limbiske system

Det limbiske system ligger dybt inde i storhjernen og har betydning for vores hukommelse og følelser. Det limbiske system ligger centralt i storhjernen på indersiden af tindingelappen og omfatter blandt andet hippocampus (latin for søhest) og amygdala. Amygdala har betydning for bearbejdning af følelser, fx frygt.

Vore limbiske system udvikles fra fødslen påbegyndes udviklingen af de limbiske områder, og hippocampus forbindes med amygdala. Hippocampus gør det muligt at sætte følelsesmæssige oplevelser ind i en tid- og sted struktur og er vigtig for korttidshukommelsen.

"Hypothalamus" styrer søvnen og er en lille struktur på størrelse med en ært midt i hjernen. Den er vigtig, fordi den kontrollerer flere af kroppens hormoner. Kroppens termostat, følelsen af vrede, søvn, madlyst og kønsdrift er alle påvirket af dette system.

Et nyligt studie har vist, at gentagne ophold i naturen har en positiv effekt på amygdalas aktivitet. Mennesker, der ofte har kontakt med naturen, har mindre aktivitet i amygdala i forbindelse med stressfyldte situationer. Interaktion med naturen er derfor en måde at forbedre ens mentale helbred.

Natur som opladning
Naturen oplader med negative ioner, hvilket kroppen og nervesystemet higer efter, især med så meget elektronik omkring os, som netop tilfører positive ioner. Man skulle tro at de positive var GODE, men altså ikke i denne sammenhæng. Derfor skal der udjævnes og skabes balance mellen de påvirkninger vi udsætter kroppen for.

  • Formålet er at fokuser på nuet og genoplade din mentale energi
  • Gå en lang tur i naturen, uden telefon, musik eller andet støj
  • Lyt til naturen og dens lyde, prøv at identificer dem
  • Kig på naturen, læg mærke til alle de smukke detaljer
  • Fokuser og mærk din krop imens du går, mærk naturen i dine skridt
  • Føl på naturen, tag og mærk på de smukke ting du finder på din vej
  • Lugt til naturen, blomsterne, planterne og jorden.

Eksempler på dufte og deres virkning

Lavendel

Lavendel er en meget beroligende æterisk olie og er særligt anvendt ved søvnproblemer og er en af de olier der er lavet særlig mange studier på. Lavendel kan berolige dit nervesystem, forbedre søvnløshed og  hjælpe med at reducere angst.

Ved søvnproblemer kan du prøve at dryppe et par dråber lavendel på din hovedpude inden du skal sove. Du kan også prøve at smøre kroppen ind i en beroligende lavendelolie inden sengetid og opleve, at du derved sover bedre.

Kamille

Vi kender alle kamillens beroligende virkning, og måske særligt kamillete ved forkølelse eller anden sygdom. Urterne er gavnlige at drikke og duften fra din te går lige i hjernen og aktiverer dit parasympatiske nervesystem. Kamille er en meget beroligende olie og urt. Der findes to typer kamille æteriske olier. Den romerske kamille og den tyske kamille. De er begge velegnede til stressreducering og til at berolige kroppen. Der er meget stor forskel på duften i de forskellige kamille æteriske olier, så prøv dig lidt frem, til du finder din favorit.

Rose

Roseduften er også en duft der er velkendt for os alle. Det er en temmelig dyr æterisk olie, da der skal bruges omkring 60.000 roser til en lille flaske Æterisk olie. Studier viser, at testpersonerne følte sig væsentligt beroliget ved brug af denne olie, ligesom både blodtryk og hjerterytmen blev sænket.

Dryp gerne et par dråber rosenolie i dit karbad eller bland et par dråber i lidt mandelolie og brug det som parfume.

Frankinsence

Frankinsence er en af mine egne favoritter og jeg holder meget af, at lade Frankinsence være en af duftene, når jeg laver facebalms. Urten har været en brugt urt i flere tusinde år og du kan tilmed finde den i biblen. Frankinsence er god at bruge ved angst og stress ligesom den kan bruge ved problematikker i åndedrættet og så reparerer den huden i hudplejeprodukter.

Bergamotte

Bergamotte er en citrusfrugt der minder om en mellemting mellem en appelsin og lime. Den har fantastiske beroligende egenskaber. Brug den hvis du har spændinger du gerne vil have løsnet eller som et stressreducerende værktøj.

Grapefrugt

Grapefrugt er ligesom bergamotte en del af citrusfamilien.

Dens duft er frisk og opløftende. Den er god mod stress og særligt god ved mental træthed.

Ylang Ylang

Også Ylang Ylang er med den blomstrende duft beroligende og styrkende for nervesystemet og har stressreducerende egenskaber. Den øger vitaliteten og skaber en afslappende følelse.

Clary Sage

Clary Sage er æterisk olie der udover sin beroligende effekt også har vist sig at have en anti-depressiv effekt. Den støtter hormonbalancen og er særligt god for kvinder. Lider du af mild søvnløshed kan denne olie hjælpe dig til bedre søvn, særligt fordi søvnløshed kan skyldes stress eller hormonelle ubalancer. Clary sage er også god ved fordøjelsesproblemer, særligt dem hvor maven grundet stress er gået helt i stå.

Neroli

Neroli er en bundnote og særligt god at bruge i tilfælde, hvor der er smerter eller inflammation og kan være med til at sænke blodtrykket.Den er beroligende og stressreducerende. I hudpleje bruges den ofte fordi den virker cellefornyende og modvirker karsprængninger.

Cedertræ

cedertræ er også en bundnote æterisk olie der hjælper mod stress. Den er god at bruge, når du har brug for at reducere stress og spændinger. cedertræ hjælper med frigørelsen af serotonin, som har betydning for et stabilt humør.

10 populære æteriske olier til aroma diffuser

Æteriske olier med lavendel – ro og harmoni, beroligende

Æteriske olier med citron – giver fornyet energi, frigør frustration og vrede

Æteriske olier med appelsin – opløftende, fremmer positivitet og livsglæde

Æteriske olier med bergamotte - følelsesmæssigt forløsende, øger optimismen

Æteriske olier med eucalyptus – skærper koncentrationen, giver fornyet energi, booster

Æteriske olier med lavendel – ro og harmoni, beroligende

Æteriske olier med citron – giver fornyet energi, frigør frustration og vrede

Æteriske olier med appelsin – opløftende, fremmer positivitet og livsglæde

Æteriske olier med bergamotte - følelsesmæssigt forløsende, øger optimismen

Æteriske olier med eucalyptus – skærper koncentrationen, giver fornyet energi, booster

Æteriske olier med patchouli – stabilitet og jordforbindelse, beroliger tankemylder

Æteriske olier med pebermynte – frisker op, gør klar til nye idéer og tanker

Æteriske olier med yang ylang – afslapper, opløfter den sensuelle drivkraft

Æteriske olier med tea tree – antiseptisk og sygdomsbekæmpende, stimulerende

Æteriske olier med vildrose – styrker og fortryller sanserne


Sådan bruger du de Æteriskeolier mod stress

  1. Bland et par æteriske olier med lidt mandelolie. smør lidt af blandingen på dine håndled. Før håndledene op til næsen, tag 10 dybe vejrtrækninger mens du indånder duften.
  2. Dryp 1-2 dråber af din valgte æteriske olie og bland med lidt vand i en duftlampe og lad duften sprede sig ud i lokalet.


Du kan også bruge nedenstående blanding som massage- eller kropsolie.

6 dråber Clary Sage

2 dråber Grapefrugt

3 dråber lavendel

6 ts mandel eller jojobaolie

Bland ingredienserne og masser dem ind i huden

Hele essensen med at påvirke med dufte og skabe en ro i nervesystemet, uanset om der påvirkes med æteriske dufte (vigtigt at de er naturlige og IKKE parfume) eller at være i selve naturen er, at kroppen responderer positivt på begge del, at det egetligt ret nemt kan implementeres. Du kan også tage jord og potter med ind, og arbejde med naturens elementer, så huden får kontakt med jordbakterier og negative ioner. De negativt ladede ioner giver os en følelse af velvære og har også har vist sig at være gavnlige for vores sundhed, helbred, arbejdslyst, og humør.De negativt ladedeilt-ioner, som findes i den luft, vi indånder, i det vand vi drikker, er nemlig fantastiske for vores sundhed og velvære. Vi skal ganske enkelt blot have mere af det, og få det gjort tilgængeligt. Med de æteriske dråber, er der i hvert fald ingen undskyldning. Sæt en diffuser på plejehjemmet, i klasselokalet, i børneinstitutioner - ja sågar i rådhussalen - det vil klart skabe mindre uro, bedre indeklima, dræbe bakterier og mindske stress.